TIPS TAMBAH SELERA MAKAN SI COMEL

Kerap kali kita mendengar cerita si comel kurang selera makan…..walaupun mommies sudah memasak masakan yang enak…..ataupun mommies sudah mengajak mereka pergi ke restoran untuk menjamu selera…..Apabila tiada selera makan, berat mula berkurangan….Mommies pula mula risau seolah-olah si comel tidak mendapat zat yang cukup…..jom ikuti tips di bawah untuk meningkatkan selera makan si comel….

1) Jangan memaksa mereka untuk makan makanan yang baru

Si comel mungkin sudah mempunyai makanan dan minuman kegemaran mereka, jadi mommies seeloknya tidak mengenalkan mereka dengan makaan baru…di peringkat awal, mommies ikut sahaja selera si comel….agar mereka sentiasa mempunyai keinginan untuk makan….Namun, mommies kena pastikan makanan yang digemari oleh si comel ialah makanan berkhasiat….

2) Elakkan berjanji

Biasanya, ganjaran atau hadiah merupakan salah satu teknik yang mommies akan gunakan untuk memancing minat anak-anak supaya makan dan menghabiskan juadah yang disediakan… Sebagai contoh, mommies berjanji untuk memberi coklat atau gula-gula sekiranya mereka berjaya menghabiskan nasi dan lauk di pinggan…..Akibatnya, si comel lebih gemar untuk memakan coklat dan gula-gula berbanding makanan di dalam pinggan…..

Kit-Kat-shape-trademark-win-in-South-Africa-defeat-in-Singapore_strict_xxl

3) Campuran warna warni

Si comel memang menggemari campuran warna warni….Jadi, mommies boleh sediakan makanan dengan mencapur sayur-sayuran yang berwarn warni….Pilih sayuran yang mempunyai warna yang terang….Mommies boleh gunakan lobak merah, brokoli, sawi dan sebagainya….Tambahan, mommies boleh jadikana makana tersebut sebagai hiasan untuk menrik perhatian mereka…..

kawaii-bento

4) Elakkan memberi makanan yang sama

Sepatutnya, si comel perlu makan sebanyak tiga kali sehari bagi memastikan badan mereka mendapat khasiat yang cukup….Namun, elakkan memberi makanan yang sama untuk tiga kali tersebut…Mommies boleh selangkan dengan nasi, jus buah-buahan, yogurt, biskut whole grain, keju dan sebagainya….Maksudnya, walaupun si comel tidak mengambil nasi untuk tiga kali sehari, mereka tetap mendapat khasiat yang cukup daripada sumber makanan yang lain….

PicMonkey Collage

5) Berikan tempoh masa

Kadang-kadang si comel yang leka bermain, sememangnya membuat keputusan untuk tidak mahu menjamu juadah yang disediakan oleh mommies…..Maka, mommies perlu memberitahu mereka bahawa makanan akan siap dalam masa lebih kurang 15 minit lagi….Ini bagi membolehkan mereka merangsang minda dan selera untuk makan…..Mereka juga boleh mengemas barang-barang permainan mereka terlebih dahulu….

6) Tetapkan masa makan

Latih si comel untuk makan pada waktu yang telah ditetapkan…..Ini dapat merangsang rasa lapar pada masa tersebut….Contohnya, jam 8pagi untuk bersarapan….11pagi untuk kudapan….12.30 tengah hari untuk makan tengah hari….3 petang untuk minum petang dan 8malam untuk makan malam……Mommies yang bekerja juga boleh meminta khidmat pengasuh untuk memberi makan kepada si comel tepat pada waktunya…..Namun, ada juga si comel yang akan terus menangis apabila perut mereka terasa lapar….

school-clock-clip-art-14147

7) Suasana ceria

Pupuk dan terapkan nilai murni semasa di meja makan membantu si comel untuk merasa gembira….Elakkan pertelingkahan dan pergaduhan sesama adik-beradik mahupun mommies dan daddy….Suasana yang gembira dan tidak berebut-rebut semasa menjamu selera akan menimbulkan keadaan yang tenang dan menarik minat si comel untuk berada di meja makan….

17knw90br8hlujpg

 

 

Mommies juga boleh memberi MEALSHAKE untuk si comel anda bagi menambah selera makan mereka….Mealshake ini merupakan susu berperisa vanila yang sangat enak dan sedap…..Si comel pasti menggemarinya…..Selain itu, MEALSHAKE¬†mengandungi pelbagai jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh¬†mereka supaya membesar dengan sihat dan kuat…..

10487221_876145499073566_295043486168438066_n

 

Jom kita tonton video master Hadhatina¬†tentang penerangan MEALSHAKES…..beliau juga menunjukkan cara bancuhan MEALSHAKE yang sangat sesuai diambil oleh kanak-kanak berumur setahun ke atas bagi meningkatkan selera makan mereka….

MEALSHAKE memang sangat-sangat membantu mommies dalam merangsang selera makan si comel….Ikuti apa kata mereka tentang MEALSHAKE….

Testimoni (1) :-

testi-meal-shakes

 

 

 

 

Testimoni (2) :-

testi-meal-shakes2

 

Testimoni (3) :-

mealshake

Testimoni (4) :-

testi-meal-shakes3

Jom mommies….dapatkan MEALSHAKE untuk si comel sekarang…jangan tangguh-tangguh lagi….lihat keberkesanannya….mommies pasti gembira dengan perubahan si manja….hubungi saya untuk dapatkannya….saya akan bantu mommies sampai berjaya……

penting1

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge