PERSEDIAAN UNTUK HAMIL, CARA BERKESAN UNTUK IBU DAN BAYI SENTIASA SIHAT

Adakah mommies sedang hamil atau inginkan kehamilan???….Penting untuk mommies tahu tentang kepentingan mengambil vitamin atau suplemen 3 bulan sebelum kehamilan….Ini bagi memastikan bayi di dalam kandungan juga tubuh badan mommies benar-benar sihat….Mommies perlu mengamalkan diet yang sihat dengan mengurangkan pengambilan lemak dalam makanan dan memperbanyak jumlah sayuran yang berkhasiat….Jika mommies seorang yang sukakan makanan ringan, elakkan memakan makanan ringan sebelum kehamilan…Jom ikuti tips di bawah bagi menjaga kesihatan tubuh mommies dan bayi di dalam kandungan sebelum kehamilan dan semasa kehamilan…..

SEBELUM KEHAMILAN

1) ASID FOLIK

Asid folik merupakan nutrein penting yang perlu mommies ambil bagi memastikan ia membantu perkembangan sistem saraf dan sel darah merah semasa hamil…Jika berkurangan, kajian mendapati akan berlaku neural tube defects iaitu kecacatan pada saluran saraf bayi yang boleh menyebabkan masalah kepada saraf otak dan saraf tunjang bayi…Ia akan menganggu pembentukan otak yang menyebabkan kecacatan pada susunan saraf atau otak bayi….Disarankan untuk mommies mengambil asid folik tiga bulan sebelum kehamilan bagi memastikan sistem badan mommies benar-benar baik untuk menerima kehamilan…..

Oren, sayur bayam, asparagus dan jagung merupakan antara jenis sayuran yang mengandungi kandungan asid folik yang tinggi….Namun demikian, agak sukar untuk mendapatkan sayuran tersebut…Maka mommies digalakkan untuk mengambil vitamin atau suplemen yang mengandungi asid folik yang tinggi…..

asid folik ibu hamil

2) ZINK

Zink memainkan peranan penting dalam membentuk kekuatan janin bagi ibu hamil…..Ia berfungsi dalam proses kematangan sel dan pertumbuhan awal kehidupan janin serta perkembangan saraf dan kecerdasan mereka pada masa akan datang….Antara makanan yang mempunyai zink ialah daging, ikan, kerang, susu dan kekacang….

sumber zink ibu hamil

3) VITAMIN C

Demi kesejahteraan bayi dan tubuh badan mommies, pastikan tahap kesihatan mommies adalah di tahap yang terbaik….Amalan memakan vitamin C amat digalakkan bagi menguatkan sistem imunisasi badan mommies…..Dengan keadaan cuaca sekarang yang panas dan kadang-kadang hujan tidak menentu, mommies perlu melakukan sesesuatu untuk memastikan tahap kesihatan mommies tip top bagi mengelakkan mommies terkena batuk tau selesema yang menyebabkan mommies tidak selesa nanti…..

Antara makanan yang mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi adalah buah kiwi, brokoli dan strawberi…..Jangan ambil seminggu sekali, pasti ia tidak mencukupi…..Mommies kena ambil setiap hari bagi mendapat kesihatan yang terbaik….

sumber vitamin c

SEMASA KEHAMILAN

1) ASID FOLIK

Sebaiknya mommies mengambil asid folik sepanjang tempoh 12 minggu kehamilan pada peringkat awal bagi memastikan pembentukan saraf tunjang yang baik untuk bayi di dalam kandungan…Jika mommies ingin teruskan selepas tempoh 12 minggu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu tentang kesihatan bayi….Asid folik juga turut membantu menghasilkan DNA dan perkembangan dan pembahagian sel semasa hamil…

2) KALSIUM

Kalsium membantu dalam perkembangan dan pertumbuhan tulang bayi….Bagi memastikan bayi mommies mendapat tulang yang kuat serta gigi yang cantik….mulakan mengambil kalsium yang cukup semasa hamil…..Makanan yang mengandungi kalsum yang tinggi ialah minyak ikan dan produk tenusu….Jika mommies ingin menambah dengan suplemen kalsium juga adalah sangat digalakkan kerana suplemen kalsium mengandungi jumlah kalsium yang mencukup untuk tubuh mommies berbanding produk tenusu yang mommies perlu kerap meminumnya setiap hari….

sumber kalsium ibu hamil

3) ZAT BESI

Semasa hamil, mommies boleh terkena masalah anemia iaitu kekurangan zat besi….Zat besi penting semasa tempoh kehamilan kerana perkembangan fetus dan plasenta bergantung kepada mommies….Tingkatkan pengambilan zt besi dlam diet mommies atau jika tidak mommies akan mengalami keletihan…Lazimnya, wanita hamil akan mengambil suplemen zat besi pada trimester terakhir, namun pastikan mommies tidak meninggalkan makan seperti sayur-sayuran, daging dan buah kering….

sumber zat besi ibu hamil

4) IODIN

Ia penting bagi mengelakkan bayi di dalam kandungan mengalami masalah..Iodin membantu perkembangan otak dan sistem saraf bayi yang normal….Bagi ibu hamil yang vegetarian, mereka boleh meminum susu dengan secukupnya bagi memastikan mereka dapat menampung keperluan iodin dalam diet harian….Antara makan yang mengandungi iodin yang tinggi ialah makanan laut, susu dan produk tenusu….

sumber iodin ibu hamil

5) ZINC

Bagi mommies yang sememangnya telah mengamalkan pengambilan suplemen zinc, mommies perlu teruskan kerana zinc membantu dalam penghasilan DNA bayi…..Namun, jika mommies gemar memakan kerang untuk mendapat kuantiti zin cyang mencukupi, elakkan memakan kerang mentah yang terdedah kepada bakteria dan membahayakan kesihatan…

6) VITAMIN C

Teruskan pengambilan vitamin C bagi memastikan mommies dan bayi di dalam kandungan sentiasa sihat…Vitamin C akan menguatkan sistem imunisasi bayi sejak di dalam kandungan…Ia berfungsi untuk mengelakkan penyakit seperti demam, batuk dan selesema…

7) OMEGA 3 DHA

Otak dan sistem saraf merupakan komponen yang paling tinggi mengandungi DHA…Maka mommies perlu mengambil omega-3 yang mengandungi kandungan DHA yang tinggi bagi membantu perkembangan otak bayi….Ia juga dapat mengelakkan bayi menghadapi keradangan terhadap alahan kepada makanan dan persekitaran selepas kelahiran nanti….Ikan tuna, salmon, sardin dan ikan bilismerupakan makanan yang mengandungi omega-3 yang tinggi….Jika mommies ingin mengambil suplemen omega-3 juga dibolehkan….

sumber omega 3 ibu hamil

 

Bagi mendapat suplemen yang sangat bagus untuk tahap kesihatan mommies dan bayi di dalam kandungan, mommies boleh dapatkan suplemen yang dicadangkan di bawah yang sememangnya diperlukan oleh tubuh mommies…..

set hamil cergas

 

Jom kita lihat apakah kelebihan SET KEHAMILAN CERGAS BERTENAGA  ini dalam fasa kehamilan:-

1) ESP

ESP ialah sejenis protein non gmo yang sangat diperlukan oleh tubuh manusia….ESP ini bersifat semulajadi dan bebas daripada campuran bahan kimia….Protein diperlukan oleh tubuh mommies untuk memastikan mommies mendapat bekalan tenaga yang secukupnya semasa hamil….Protein akan membuatkan mommies berasa kenyang lebih lama berbanding makan makanan berkabohidrat….Sumber protein yang diperoleh melalu alam semulajadi juga tidak dapat membekalkan jumlah protein yang secukupnya untuk mommies dan bayi di dalam kandungan…Oleh sebab itu, meminum ESP adalah sangat digalakkan….

2) BCOMPLEX

Kepentingan BCOMPLEX yang mengandungi 8 jenis vitamin B  sangat diperlukan oleh mommies terutamanya kandungan asid folik bagi mengelakkan kecacatan pada perkembangan otak dan saraf tunjang bayi di dalam kandungan…..

3) OMEGA GUARD

Omega guard shaklee merupakan pilihan terbaik untuk mommies kerana kandungan omega-3 yang berfungsi dalam perkembangan minda dan memastikan kesihatan jantung bayi terjamin….Omega-3 yang mencukupi untuk bayi di dalam kandungan dapat mengelakkan bayi terkena alahan terhadap persekitaran atau makanan yang diambil kerana omega-3 berfungsi melawan keradangan…..

4) SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

Ia merupakan vitamin C yang mempunyai tenaga pelepasan yang berperingkat membolehkan badan sentiasa mendapat bekalan vitamin C….Vitamin C ini mampu meningkatkan sistem imunisasi badan mommies dan bayi di dalam kandungan….Jadi mommies akan terhindar daripada demam, selesema dan batuk sepanjang kehamilan….Kulit bayi juga akan kelihatan lebih halus dan mulus kerana kandungan vitamin C yang sememangnya sangat bagus untuk kulit…..

5) Ostematrik

Ostematrik mengandungi kalsium yang diperlukan oleh tubuh ibu hamil dan bayi di dalam kandungan….Kalsium yang mencukupi menjamin kesihatan tulang dan gigi bayi….Ibu hamil memerlukan jumlah kalsium yang mencukupi kerana segala zat yang diambil diserap oleh bayi di dalam kandungan…..Ia juga dapat mengelakkan mommies mengalami kekejangan kaki sepanjang kehamilan….

6) Vita-lea Iron Formula

Vita-lea Iron Formula merupakan multivitamin lengkap untuk para ibu hamil….Ia membantu meningkatkan paras hemoglobin dalam darah mommies….Seperti yang diketahui, semasa hamil mommies memerlukan paras hemoglobin yang normal iaitu antara 11 hingga 12…Ia penting bagi menyalurkan oksigen untuk bayi di dalam kandungan….

Jom kita tengok testimoni mereka yang telah mengambil set kehamilan cergas bertenaga ini…..Sebelum itu kita lihat video bagaimana puan ainul mustafa ini mampu memanjat Candi Borobodur lebih pantas berbanding rakan-rakan yang lain….

http://

Testimoni 1:-

testimoni kehamilan shaklee

Syaheedah:- Ini pengalaman saya sendiri mengamalkan set mengandung sepanjang 4 bulan lebih ini…Apa bezanya pengalaman mengandung kali ini berbanding dengan yang first?

1) Berat badan saya naik dengan terkawal….dah 4 bulan lebih berat saya baru naik dalam 3.5 kg…

2) Muka pun tidak nampak kembang sangat….sampai mak mertua pun tegur semalam….” tak naik sangat ye mengandung kali ni”hehe….even saya naik lrt pon orang boleh buat xtau je sebab tak nampak saya mengandung (kesian jugala sebab kena berdiri)..

3) Simpul mengkarung alhamdulillah tak pernah datang lagi menyinggah di kaki….sebelum ni almost every day sejak 5 bulan, wajib kene….saya tak minum susu langsung kali ni…memang bergantung 100% pada ostematrik….

4) Muka saya lebih berseri-seri, kata mereka nampak glowing….sampai ramai yang buat spekulasi anak lelaki agaknya….tak pon mesti sebab minum ESP walaupun saya belum lagi amalkan ESP (plan masuk 6 bulan baru nak amalkan)…

Testimoni 2:-

testimoni esp kehamilan shaklee

salam sume…nak share sikit pasal pengalaman saya…saya sekarang tengah pregnant 8bulan, anak ketiga…masa promo ESP bulan okt baru nih, saya pun tergerak hari nak mencuba…so, saya cuba….dari pengalaman ngandung sebelum nih, di sekitar leher, celah-celahan akan jadik gelap…strech mark pun awal kandungan dah mula nampak…tak suke…tapi alhamdulillah, ngandung kali ni, xde pun itam2 tuh sampai sekarang, parut strech mark tuh mun pudar…nampak garis2 putih je…suke,suke,suke…pastu saya consume vitC ngn b-com…lagi suke…kulit jadi lembut, glowing…waaaa…mcm xcaye!!!! cerah plak tu….hoho…mmg sgt best dan puas hati…x sabar nak bersalin rasanya sbb nak try set berpantang plak…hehe…bg yang belum mencuba…rugi tau…cuba la….memang berbaloi tau kawan-kawan..hehe

Testimoni 3:-

images

Hadhatina Mkb:-hadha mengandungkan icha makan folic acid, then obimin + iberet folic + neurogain…alhamdulillah both pregnancies mmg xde masalah la…buku merah tu clear je pun, cuma yang rasa beza sekali dengan shaklee…yang hadha nampak, even skrg hadha bf si kha, awal mengandung mbuk teruk sampi loss 2kg, even masa baru tahu mengandung tu hadha travel ke india (suhu 45degree tau dan tak lalu makan) then balik gi singapore, jb, melaka…first checkup aje (after x smpai seminggu lepas complete travel bln tu)….result checkup first alhamdulillah ok…Hb pun 13 ++ masa check tu…syukur sgt2 kuasa Allah plus vitamin2 shaklee sememangnya membantu..cuma tang mabuk tuh susahla sket…sbb perubahan hormon untuk menyediakan tubuh kita untuk kegunaan sepanjang tempoh mengandung ni….

Tuty Ruhaiza:- betullah hadha…saya alahan teruk masa 1st n 2nd trimester…lembik macam sayur…vitamin doc kasi tu amik juga tapi mcm tak de kesan je… lepas mula amek shaklee, 3rd trimester….terlebih segar bugar la plak….kalo b4 tu nak bawak diri pun maleh….dgn shaklee asyik ke sana sini je kejenya…sampai suami bising yang saya tak reti duduk diam bila weekend…

 

HARGA SET KEHAMILAN CERGAS BERTENAGA

1) Energizing Soy Protein(ESP) — 850g (RM150)

2) Bcomplex – 120 biji (RM53.75)

3) Omega guard – 90 biji ( RM136.00)

4) Sustained Released Vita-C Plus – 180 biji (RM92.50)

5) Ostematrik – 120 biji ( RM61.00)

6) Vita-lea Iron Formula – 120 biji (RM88.75)

JUMLAH keseluruhan ialah RM616.93….Tetapi, mommies boleh dapatkan diskaun 5% apabila mengambil set kehamilan cergas bertenaga ini…Hanya dari MEI – OKTOBER je tauuu….memang mommies bertuah sangat-sangat jika memilih set kehamilan ini…..tawaran ini tak pernah lagi SHAKLEE buat okeyh…..

BERAPA MOMMIES PERLU BAYAR SELEPAS DISKAUN 5 %??

Jumlahnya adalah RM582 sahaja….

Sekiranya mommies menjadi ahli pula…mommies akan mendapat:-

1) Satu botol VITALEA IRON FORMULA bernilai RM88.75 secara PERCUMA

2) Harga set kehamilan cergas bertenaga yang lebih murah

3) Bonus pada pertengahan bulan hadapan

Bes kan….jadi, mommies jangan lepaskan peluang keemasan ini….buatlah pilihan bijak sekarang….jangan biarkan detik manis bersama si manja di dalam kandungan berlalu dengan badan yang letih dan lesu tidak bermaya…manfaatkan masa bersamanya sebaik mungkin…..tambahan lagi, set kehamilan cergas ini masih boleh terus diambil ketika mommies berpantang…jimat bukan….

Jika mommies inginkan khidmat konsultasi set kehamilan cergas bertenaga ini secara berterusan…boleh hubungi saya di 013-3946178…saya akan memberi tips kesihatan sewaktu hamil agar mommies tampil cergas bertenaga berseri-seri sepanjang kehamilan….

penting1

 

Semoga tips ini bermanfaat untuk mommies yang inginkan kehamilan juga mommies yang sedang hamil bagi menjaga kesihatan tubuh untuk mommies dan bayi di dalam kandungan…

Selamat beramal…

Klik share untuk manfaat bersama…Terima kasih…

akhir blog

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge