PENGALAMAN SEBENAR: PETUA HADAPI KONTRAKSI ANAK PERTAMA

PETUA HADAPI KONTRAKSI ANAK PERTAMA

Alhamdulillah, saya selamat melahirkan seorang putera pada 4 September lepas….Pelbagai perasaan bercampur baur saat hendak mengalami sakit kontraksi…Ditambah dengan ceita-cerita yang tidak enak….Memang merisaukan…Kerana ini adalah pengalaman pertama…Tapi, semuanya dengan izin Dia…segalanya dipermudahkan…Jadi, saya juga nak share dengan mommies tentang pengalaman saya….

1.TELUR REBUS

Sebelum masuk ke labour room, ibu sudah bekalkan saya dengan 3 biji telur rebus….Katanya supaya dipermudahkan saat bersalin…licin seperti telur…ibu rebuskan tiga biji tau….tapi saya tak sempat makan pun…sebab nurse terkejar-kejar nak hantar saya ke labour room…

2. AIR SELUSUH

Jika diikutkan, isteri yang sudah ada tanda-tanda hendak bersalin, perlu minum air selusuh…Seeloknya suami yang buatkan air selusuh ni…Jadi, hasben saya memang dah siapkan tiga botol air selusuh…sebagai persediaan….tapi, saya pun tak sempat nak minum jugak…tambah-tambah sejak bukaan dah 1 sentimeter…nurse pesan awal-awal supaya jangan minum air selusuh….Sedih juga rasa tak dapat minum…mana tau berkat kan…mudah bersalin….tiada rezeki…

3. BUBUR NASI

Ini bukanlah petua tapi saya makan bubur nasi ni sebelum masuk ke labour room…Sebab teringat dalam labour room nanti tak boleh makan, tak boleh minum…di labour room pula, kita tak tahu berapa lama nak mengalami kontraksi sehingga bukaan 10 sentimeter…saya makan bubur siap-siap dan cepat-cepat….nurse dah tunggu je….doktor dah bising-bising jugak sebab masa makan tuh bukaan dah 6 sentimeter….saya makan untuk tenaga….pengalaman pertama, memang tak tau nak buat mana satu…semua petua masuk dalam kepala masa tu….

4. AIR TENAGA

Alhamdulillah, sepanjang alami kontraksi, saya masih lagi bertenaga…selepas melahirkan pun, saya tak makan…hanya minum air….doktor dan nurse bimbang juga takut saya pening kepala kerana kerahan tenaga semasa saat melahirkan….tetapi alhamdulillah semua berjalan lancar….

Saya tak minum air tenaga saat nak masuk ke labour room…tapi saya amalkan air tenaga nih sepanjang sembilan bulan saya mengandung…setiap hari, tak pernah miss…..bukan sebab nak tenaga semasa bersalin nanti, tetapi sebab nak kekal cergas semasa bekerja….maklumlah, sedang berbadan dua…tenaga nak kena extra…

Selepas bersalin, barulah saya teringat air tenaga nih….saya selidik-selidik…betullah air tenaga nih memang membantu untuk mengekalkan tenaga saya sepanjang mengalami kontraksi…dengan izinNya…air tenaga sebagai asbabnya…

APAKAH AIR TENAGA??

Mommies mesti tertanya-tanya apakah air tenaga tersebut??? Air tenaga tu ialah ESP Soy Protein Isolate Powder (ESP)…Minuman soya non GMO ini lah yang membekalkan tenaga kepada saya daripada saat mengandung sehingga melahirkan….Jom kita lihat kelebihan ESP…

esp-protein

KELEBIHAN ESP
  1. Soya ESP dibasuh menggunakan air bukannya alkohol seperti soya lain di pasaran….Ia adalah non GMO…
  2. ESP mengandungi 9 asid amino penting dalam tubuh. Jika salah satu asid smino penting hilang, sistem imun boleh menurun sebanyak 30% menyebabkan banyak fungsi badan dihentikan atau ditangguhkan…
  3. Protein merupakan blok binaan bagi semua sel termasuk folikel rambut..Jika folikel rambut kuat, rambut akan menjadi kuat..Maka, ESP membantu binaan folikel rambut yang kukuh dan mengelakkan rambut gugur…
  4. Pengambilan protein membantu dalam penurunan berat badan dengan cara meningkatkan kadar metabolisme dan menyekat selera makan…
  5. kandungan Tryptophan di dalam ESP membantu individu mengawal selera makan sekaligus mendapatkan berat badan idaman…
  6. Kandungan Lysine di dalam ESP berperanan menguatkan tulang kerana ia berfungi menyerap kalsium yang ada di dalam ESP..
  7. Asid amino perlu Threonine membantu keseimbangan protein dalam badan dan meningkatkan keanjalan protein…Tidak hairanlah, mereka yang mengamalkan ESP memperoleh kulit yang cantik berseri…
  8. Kandungan Methionine asid amino perlu berfungsi memecahkan lemak dan menghalang pembentukan lemak di hati, dan salur darah yang boleh menyebabkan aliran darah tersumbat…

Begitu banyak manfaat ESP yang diperlukan oleh tubuh badan kita…Lagi-lagi mommies yang sedang mengandung…saya sudah kongsikan pengalaman saya bersama ESP sepanjang kehamilan sehingga saat melahirkan…Sekarang pun saya masih mengambil ESP untuk meningkatkan pengeluaran susu yang banyak dan pekat….ESP sangat-sangat membantu…

Saya sarankan kepada mommies untuk mengambil ESP sebagai minuman harian….kerana kandungan manfaatnya yang sangat banyak…Lebih-lebih lagi sekarang sedang promosi ESP…harga memang jimat lebih daripada biasa…Rugi jika mommies tak grab harga promosi yang hanya ada di bulan SEPTEMBER 2015 ini….Hubungi saya untuk dapatkan harga jimat ESP…dan saya akan bantu mommies hadapi saat-saat kelahiran dengan penuh bertenaga dan semoga dipermudahkan detik-detik indah tersebut….

penting1

 

 

2 Comments

  1. 👍gud info..
    Bgus utk bacaan bg ibu yg hndak melahirkn anak pertama..
    Boleh jdi persediaan utk suami yg akn menerima cahaya mata..😊😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge