ADUH, KAKI KEJANG KETIKA HAMIL! 4 TIPS ATASINYA

CARA ATASI KAKI KEJANG KETIKA HAMIL

Assalammualaikum…hai mommies….apa khabar semua pembaca? diharapkan mommies semua sihat-sihat ya…ok…lihat pada tajuk…kali ini memang khusus untuk ibu hamil….pernah merasa kaki kejang? urat tegang? sedang tidur dengan nyenyak…tiba-tiba kaki kejang….sakitnya…Allah sahaja yang tahu….suami di sebelah juga yang dicari…minta tolong redakan kesakitan….ok…ini pengalaman…pengalaman mommies ketika hamil…

Jom…saya cerita sedikit info tentang kekejangan kaki ketika hamil ini….

PUNCA

Kekejangan kaki ketika hamil ini boleh berpunca daripada kekurangan kalsium dalam tubuh badan mommies…sepanjang tempoh kehamilan, segala nutrisi yang mommies makan….akan diserap oleh baby di dalam kandungan supaya mereka dapat membesar dengan sihat di dalam perut mommies….jadi, tidak hairanlah jika kalsium yang diperlukan dalam tubuh mommies juga diserap oleh si comel di dalam kandungan….

CARA ELAKKAN KAKI KEJANG

1.Senaman regangan kaki

Lakukan sebelum mommies mula tidur..Berdiri dalam jarak dua kaki ke dinding…dan tekap tapak tangan pada dinding…sambil mommies membongkokkan badan ke hadapan..Tumit kaki pastikan berada di atas lantai dan biarkan regangan berlaku selama 10 saaat….kemudian berehat….dan ulangi senaman ini sebanyak tiga kali…

2. Semasa melakukan aktiviti…pastikan mommies berhenti seketika untuk merehatkan kaki….

mommies dinasihatkan tidak melakukan sebarang aktiviti secara berterusan…non stop dalam tempoh yang terlalu lama…

3. Pastikan mommies minum air secukupnya

Pengambilan air yang secukupnya amat penting bagi ibu hamil…bagi mengelakkan badan terhidrat…

4. Pengambilan kalsium

Mommies yang sedang hamil sangat digalakkan untuk meminum susu bukan? Ia bukan sahaja untuk keperluan tubuh mommies tetapi juga untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat untuk bayi di dalam kandungan…Jadi, sepanjang kehamilan, wajibkan diri mommies untuk meminum susu….

OSTEMATRIX

Pengganti susu….malahan khasiatnya lebih daripada susu biasa…Bagi mereka yang tidak suka meminum susu, jangan risau ostematrik shaklee ada penggantinya…Ia bukan sahaja mengandungi kalsium, malahan mengandungi magnesium, vitamin d dan mineral zink, tembaga, magnese untuk membantu memelihara kesihatan yang baik…

Kandungan Ostematrix:-

  1. 1000mg kalsium >> sumber semulajadi yang mudah diserap
  2. 400mg magnesium >> bantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya
  3. 400 iu vitamin D >> merangsang penyerapan kalsium
  4. Boron >> membantu metabolisme tulang
  5. Magan, tembaga, zink >> mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan kepadatan tulang

Pengambilan ostematrik sepanjang kehamilan sememangnya sangat membantu….jika mommies sudah meminum susu tetapi masih mengalami kekejangan kaki, nasihat saya ambillak ostematrik..ia bukan hanya kalsium biasa….

Testimoni 1:

kaki cramp ketika hamil

Salam semua…saja share produk ostematrix…saya nih pregnant 7 bulan…memang kerap la, malam-malam kena cramp dekat betis dan perut berulang-ulang setiap hari…baru 3 hari amalkan ostematrik 4biji…macam tak percaya pulak…malam tadi tak kena langsung…walhal hujan lebat dan cuaca sejuk sangat…bangun pagi….betapa lancarnya ‘usus dicuci’…hehe…pasni tido lena da…tak yah bangun malam nak hilangkan cramp-cramp….tq shaklee…

Testimoni 2:-

kaki kejang ketika hamil

Pengalaman saya, pregnant pertama dan kedua masalah krem kaki, sakit gigi, sakit badan terutama tulang belakang…Alhamdulillah start makan oste masa beli set menyusu…anak kedua dan continue hingga sekarang…sekali pregnant anak ketiga dan keempat..amizing…krem kaki  memang tak pernah berlaku…dan sakit gigi atau gusi dan sembelit pun tidak…makanlah ostematrix..tak rugi…sumber kalsium hebat…alhamdulillah…

Testimoni 3:-

kaki kejang ketika hamil

Oste best..memang kalo amik consistent, masa pregnant, tak de masalah cramp n tak de masalah sembelit…saya teruskan masa lepas beranak…senang je membuang…masa pantang pun senang…alhamdulillah….

Oste sangat diperlukan…setiap hari tak leh miss…ibu menyusu…pastu preggy…dalam pantang…sambung balik menyusu baby lagi memang tak leh stop ler jawabnya…

Betul..oste memang terbaik...lenguh-lenguh, sengal-sengal boleh hilang kalau amik oste…

Alhamdulillah….kesan positif pengambilan ostemarix sepanjang kehamilan….syukurlah….:)

Jika mommies menghadapi masalah yang sama…boleh hubungi saya…jangan malu..jangan segan…:)

IKHTIAR SIHAT,

byte jannate

sweetticer@gmail.com

whatsap: 0133946178

facebook: byte jannate

page 1: sweetticer

page 2: Kedai Vitamin Johor Bahru.0133946178

Postage: Seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Pengedar Sah Shaklee, Pengedar Shaklee Johor, Pengedar Shaklee Muar,  Pengedar Shaklee Johor Bahru

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge