4 TIPS CEGAH DIABETES DENGAN BERKESAN

4 TIPS CEGAH DIABETES DENGAN BERKESAN

Menakutkan sungguh penyakit diabetes ini…Macam-macam terbayang di kepala…aduhai….memang tak nak la kena diabetes atau kencing manis ni…Ia bukan sekadara satu penyakit…dari satu penyakit boleh berangkai menjadi penyakit lain…

Jom saya kongsikan tips untuk mencegah diri kita semua daripada penyakit diabetes…

1) KAWAL PEMAKANAN

Macam-macam makanan yang berwarna-warni memang menarik hati. Rasa lapar membuak-buak…Semuanya teringin untuk merasa, mencuba…Lebih-lebih lagi jika anda kerap berkursus di hotel…Ketahuilah makanan yang menarik itu mempunyai gula yang sangat tinggi…Elakkan…Pilihan di tangan anda…

2) ELAKKAN PENGAMBILAN GULA TEBU

Pengambilan gula tebu iaitu gula pasir yang kerap digunakan dalam menu harian kita, adalah tidak bagus dan memang menyumbang kepada masalah diabetes. Walaupun hanya ambil sesudu sahaja di dalam satu cawan minuman, rasanya memang manis dan sangat bahaya. Jadi, anda boleh tukarkan pengambilan gula pasir kepada stevia. Ia mempunyai rasa yang manis tetapi tidak membahayakan kesihatan.

3) MELAKUKAN SENAMAN

Nampak mudah, tetapi ramai yang tidak melakukannya. Sudah banyak kali diingatkan supaya sentiasa melakukan senaman setiap hari paling minimum 30minit sehari. Berapa ramai yang mengamalkan senaman dalam kehidupan seharian mereka? Lakukanlah senaman jika anda ingin bebas diabetes. Senaman juga mampu mengurangkan risiko penyakit lain seperti jantung.

4) KURANGKAN TEKANAN

Tekanan akan menyebabkan sel dalam badan membengkok. Seterusnya oksigen tidak dapat disalurkan dengan baik ke seluruh badan. Ini boleh menyumbang kepada penyakit diabetes kerana paras gula dalam darah tidak dapat dikawal dengan baik. Maka, kurangkan tekanan dan jauhi daripada perkara yang boleh menyumbang kepada tekanan.

**Semoga tips ini bermanfaat untuk anda semua..

Ikhtiar sihat,

bytejannate (0133946178)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge