5 PERKARA PENTING IBU BERPANTANG PERLU TAHU

5 PERKARA PENTING IBU BERPANTANG PERLU TAHU

Banyaknya berita tentang ibu berpantang akhir-akhir ini. Kebanyakan mereka mengalami gangguan emosi. Masa berpantang ini, memang ibu perlu ada teman untuk mengadu, ada yang menjaga makan minum ibu, jika untuk kelahiran kedua, ketiga, perlu ada teman untuk membantu ibu mengawal dan menjaga mereka pula. Jangan dibiarkan ibu berpantang mengharungi semuanya secara sendiri.

Kali ini, cegumanes ingin kongsikan perkara penting yang perlu ibu berpantang ambil berat.

1) MAKANAN BERPANTANG

Ketahui makanan berpantang agar badan ibu cepat sihat dan luka bersalin cepat sembuh. Elakkan makanan yang boleh meninggalkan kesan gatal seperti ayam dan telur. Bertahan dan bersabar untuk tempoh 44 hari berpantang tersebut.

2) TEKNIK PENYUSUAN

Masa ini, memang masa ibu untuk menyusukan bayi, bayi menangis inginkan susu, bayi menangis inginkan pelukan ibu dan belaian ibu. Jadi, ibu kena belajar teknik penyusuan yang betul. Supaya susu dapat keluar dan cukup untuk bayi.

3) MASA TIDUR

Masa berpantang bukanlah masa untuk ibu tidur dengan lena. Bayi akan merengek ingin bermanja dengan ibu dan juga ingin menyusu. Namun, masa ini dirasakan begitu indah.

4) MANDI

Semasa berpantang, ada para ibu yang mendapat rezeki susu badan yang melimpah ruah, sehingga basah bajunya dengan susu. Bau yang kurang menyenangkan ini akan membuatkan ibu merasa tidak selesa. Maka, ibu akan mandi untuk hilangkan rasa melekit. Para ibu berpantang tidak digalakkan untuk mandi dengan air sejuk. Mandilah dengan air suam dan seeloknya mengandungi daun-daun herba untuk kesegaran badan.

5) MAKANAN TAMBAHAN

Luka bersalin jika tidak dijaga dengan elok akan mengambil masa yang lama untuk sembuh. Rasa yang sakit untuk bergerak akan buat ibu rasa tidak selesa. Pengambilan vivix yang konsisten amat digalakkan untuk memastikan luka ibu cepat sembuh.

Vivix mengandungi anti oksida yang tinggi dan dapat meningkatkan imunisasi badan ibu semasa berpantang. Vivix akan membuat ibu merasa segar dan bertenaga.

Ikuti testimoni berikut yang telah mengambil vivix semasa berpantang.

Testimoni 1:-

Ibu ini mengalami bentan semasa berpantang, selepas mengambil vivix, bentan telah hilang. 

Testimoni 2:-

Ibu ini pula mengalami luka jahit yang banyak selepas brsalin, namun selepas mengambil vivix, luka tersebut sembuh dengan cepat dan tidak merasa sakit. 

Testimoni 3:-

Walaupun czer, tetapi hari kelima sudah boleh bangun dan sihat berjalan, anak tiada jaundis. Alhamdulillah, 3 botol vivix habis dalam 40 hari. 

Alhamdulillah, semua testimoni ini berjaya mendapat manfaat dari vivix semasa berpantang. Jika anda berminat untuk mendapatkan vivix, dapatkan dari cegumanes bersama khidmat konsultasi, cara pemakanan yang betul dan follow up yang berterusan.

Boleh klik pada gambar ini ataupun wasap cegumanes.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge