5 PETUA TRADISIONAL UNTUK JAGA KULIT WAJAH

5 PETUA TRADISIONAL UNTUK JAGA KULIT WAJAH

Ingin kelihatan cantik bukanlah susah mana, cuma perlu kerajinan sedikit. Untuk cantik, petua orang lama juga sangat berguna. Walaupun sedikit rumit tapi cara ini amat berkesan untuk kecantikan dan kehalusan kulit wajah.

Apabila menggunakan petua tradisional ini, kita memang akan mendapat khasiat setiap bahan yang digunakan secara sepenuhnya kerana ia tidak bercampur dengan bahan lain. Semasa cegumanes mengalami masalah jerawat yang seriussuatu ketika dahulu, cegumanes juga menggunakan petua tradisional ini sebagai langkah terakhir.

1) TIMUN

Gunakan timun untuk mencuci wajah. Pastinya hasil yang sangat mengujakan. Perahkan timun dan gaulkan dengan sedikit air. Timun akan memberi sensasi sejuk untuk wajah.

2) TOMATO

Tomato boleh memberi kesegaran kepada wajah. Jadikan tomato sebagai toner wajah. Potong tomato kepada bentuk dadu dan sapukan pada wajah.

3) LEMON

Boleh menanggalkan sel kulit mati pada wajah. Ia amat sesuai  digunakan oleh mereka yang mempunyai masalah kulit berminyak. Boleh bertindak untuk memudarkan parut wajah dan melicinkan kulit.

4) SENGKUANG CINA

Boleh menanggalkan blackhead pada wajah dan mencerahkan kulit wajah.

Kesemua bahan di atas mempunyai khasiat yang tersendiri. Inilah rahsia kecantikan wajah orang-orang zaman dahulu, sebelum keluarnya produk yang bermacam-macam di pasaran. Selamat mencuba.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge