TIPS RAMBUT CANTIK BERSERI UNTUK SUAMI

TIPS RAMBUT CANTIK BERSERI UNTUK SUAMI

Rambut ni ibarat mahkota bagi seorang isteri. Rambut yang cantik dan bersinar memukau hati suami. Tapi seiring dengan peningkatan usia, memang rambut menjadi mudah rapuh. Masalah gangguan hormon turut mengundang masalah rambut. Selalunya, selepas bersalin, ibu akan mengalami masalah rambut gugur yang serius. Sangat serius apabil kepala semakin botak.  Hati pun jadi rungsing bila rambut mula gugur dengan banyak, kusut dan kelemumur.

Mari, cegumanes bantu anda para isteri yang mempunyai masalah keguguran rambut ini. Ikuti tips ini yang boleh and gunakan untuk kesihatan rambut.

1) Kurangkan meminum kafein.

Ya, kafein yang tinggi mampu menyebabkan rambut gugur dengan jayanya. Walaupun kita mengambil sayuran dan buah-buahan yang sihat setiap hari, tetapi jika kita kerap meminum kopi, nescafe atau teh, rambut akan bermasalah.

2) Leraikan rambut kusut sebelum syampu.

Jika anda mengalami rambut kusut, sikat terlebih dahulu sebelum anda menggunakan syampu. Ini bagi mengelakkan rambut anda daripada gugur dengan lebih banyak.

3) Gunakan sikat yang bergigi jarang.

Ia berfungsi untuk menarik sebahagian rambut sahaja, jadi kita dapat kurangkan keguguran rambut.

4) Jangan guna hairdryer.

Image result for hair dryer

Bagi anda yang gemar menggunakan pengering rambut, sila berhenti mulai sekarang. Penggunaan pengering rambut akan menyebabkan rambut mengalami masalah keguguran yang serius. Kerana kulit kepala kering dan tidak lagi lembap.

5) Jangan warnakan rambut.

Kalau suka bertukar warna rambut, berhentilah ya. Sebab tukang rambut akan guna bleaching untuk buang warna rambut yang asal atau yang terdahulu, kemudian baru diwarnakan dengan yang baru.

6) Basuh rambut 4-5 hari sekali.

Elakkan kerap mencuci rambut sehingga menghilangkan minyak semulajadi pada rambut. Cuci pada bahagian kulit kepala sahaja dan bukan pada setiap helaian rambut.

7)Pengambilan zinc.

rambut gugur

Kulit kepala kita memerlukan keperluan zinc yang cukup. Vitamin Zinc Complex mampu menguatkan akar rambut sehingga dapat mengurangkan masalah keguguran rambut. Kulit kepala yang mempunyai kandungan nutrisi  yang cukup akan terhindar daripada segala masalah rambut termasuk kelemumur.

Dapatkan zinc complex daripada cegumanes bersama khidmat konsultasi. Yakin jelita dengan rambut yang sihat bersinar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge